Blogger és újságíró. Fizetett cikkek

fizetett pr cikk
PR-cikk nyomtatott és online megjelentetése

A zsurnaliszták egyik doyenje szerint a  blogger néha tehetségesebb, eredetibb, tömörebb, szókimondóbb az újságírónál. Könnyű neki: csak akkor ír, ha kedve szottyan. Ha valami csípi a szemét, ha felhördül, vagy elérzékenyül. De ha hiúsága erősebb a szabadságszereteténél, megnézheti magát. Ha kikotyogja, hogy ő a rettegett (vagy imádott) Álnév, minden szeretője, rokona, orvosa ötletekkel bombázza. Ha ki se moccan álneve mögül, magánlélekként békében élhet. Igaz, szakmai önkritikája talán még nincs. És tán még nem hiszi, hogy mindenhez ért. És ez jó – állítja a szakma nagy öregje mindenki által ismert Álneve mögül. Majd folytatja.

Az újságírónak viszont írnia kell szinte bármiről, határidőre, adott terjedelemben – a blogger hallgathat bármiről, bármikor, bármennyit. Némely blogger azt hiszi: olyan szabad, hogy fütyülhet helyesírásra, nyelvhelyességre, a stilisztikáról nem is beszélve. Pedig ez csak átmeneti állapot. Holnap már rusnya szégyen lesz az interneten is a félanalfabétaság. Szörnyű az eszelős nyelvrontás, mely a reklámlapok óceánján minden házba, minden ablakon behömpölyög, és ott rikoltozik százezer honlap nagy részén is, de nem igazán kíméli az újságokat, a rádiók és televíziók műsorait sem – szóval, némelyek szemében talán már-már tudatos, a nyelv merev szabályainak lerombolását célzó háború. Valaminő szellemi globalizációs stratégia.

Ki fizeti a PR-cikkeket? Közlési árak…

Ha kialakulna valamilyen online nyelvvédő mozgalom, mely a kötelező nyelvhelyességi, helyesírási és stilisztikai önfegyelemért áll ki, csatlakoznának-e azok hozzá, akik fizetett cikkek megjelentetésével foglalkoznak? A PR-cikk világában el lehet-e várni, hogy az internetes szerkesztők olvassák el a beérkező írásokat, s a harmadik helyesírási, nyelvhelyességi hiba láttán dobják vissza a termékajánló sajtóanyagot. Amit a megrendelő fizet, és a nyomtatott vagy online lap készséggel és alázatosan megjelentet. Hibásan akár.

Ilyen körülmények között szigorúan ki harcolhat a szellemi és érzelmi higiénéért is? Az árucikket vagy szolgáltatás túlbecsülő sajtóanyag visszadobható-e.

Lássuk be, a fizetett cikk sem nem újságírói munka terméke, sem nem blogger írta szöveg. Mégis megjelenik újságban, webmagazinban, blogon. Ráadásul szembetűnő, hogy a fizetett PR-cikk közlési ára 2023-ben magasabb lesz, mint egy ugyanakkora terjedelmű elemző írás honoráriuma.

Szólj hozzá!