A négylevelű lóhere – Mióta hisszük hogy szerencsét hoz?

Napjainkban még mindig azt mondhatjuk, hogy sok olyan ember van, aki követi a különböző babonákat, és figyel a különböző lehetőségekre, amik szerencsét jövendölnek neki. Ez pedig a múltban sem volt máshogy, sőt mi több – ma már a babonák nagy része homályba veszett azokhoz képest amikkel például 100 évvel ezelőtt kellett szembenéznie egy babonás embernek.

Napjainkban persze főként kaszinók és a bukmékereknél rögzíthető élő fogadási esélyek azok, amik megadják a szerencsére vágyó embereknek a megfelelő kikapcsolódási módot, de azért persze sok más olyan tevékenységet is végezhetünk ami a szerencséhez köthető.

Vegyük csak példának a négylevelű lóhere történetét, amely már gyerekkorunkban arra ösztönzött minket, hogy a szerencse nyomába eredjünk.

A négylevelű lóhere története

A pillangósvirágúak fajába tartozó növény egy kifejezetten ritkán előforduló változata a lóherének. Nagyjából 10 000 három levelű mellett találhatunk 1 négylevelűt, így ha gyerekként egyet sem találtál, az főként ennek is köszönhető. Kialakulását tekintve pedig valójában egy ritka mutációról beszélhetünk.

Hiedelmek szerint mindegyik levél jelképez valamit. A hit, remény, szeretet és a szerencse képe jelenik meg a történetben, ezért is mondják hogy aki négylevelű lóherével találkozik szerencsével is fog találkozni.

A szerencse üldözés napjainkban – A sportfogadás művészete

A fogadás a valóságban csak nagyrészt múlik a szerencsén, mert egy igazán alapos átgondolással jó döntést hozhatunk. Ha ismerjük például a csapatot, akikre fogadunk, ismerjük a korábbi eredményeket, a csapat jelenlegi állását a játékban, és ugyanezeket az ellencsapatról is tudjuk, akkor ezeket az információkat összevetve következtetni lehet, hogy a kedvenc csapatunknak körülbelül mennyi esélye van a győzelemre.

De természetesen vannak olyan játékosok, akik ismeretek nélkül a szerencsére bízva tippelnek egy csapat eredményére.

Napjainkban ráadásul nincs olyan, amire ne fogadhatunk. A legelterjedtebbek mégis a klasszikus sportágak, így például a foci, a tenisz vagy épp a kosárlabda. Az elmúlt évek újítása volt ezen kívül az esport is, ahol különböző videójátékokra fogadva is kipróbálhatjuk a szerencsénket.

A szerencse fontossága a múltban

A társadalmak – bármilyen távol is voltak egymástól, mind kialakítottak szerencsére épülő játékokat és tevékenységeket, és akár tiltott módon, akár nem, de mindig keresték is őket. A babonák viszont még ennél is régebbre vezethetőek vissza, mivel már a Kr. előtti időkben is sok babonát követtek az emberek. Ráadásul sok belőlük napjainkig is fennmaradt.

Ilyen a négylevelű lóhere babonája is például, amely egészen a pogányok idejéig vezethető vissza. A Kelta kultúra elterjedésével pedig ahogy elterjedt a társadalom körében, úgy vált egy igazán szórakoztató tevékenységgé a gyerekek körében a négylevelű lóhere keresés is.

A négy levélből álló növényt eredetileg a kelta papok használták amulettként, és véleményük szerint távol tartja a rosszat, és a rossz szellemek ellen is hatásos. Illetve a legfontosabb: szerencsét is hoz.

Az első irodalmi mű

A négylevelű lóherével kapcsolatban azóta több mesterművel is találkozhattunk, és egyaránt megjelent a képe festményeken ahogy versekben is. Az első feljegyzések az első négylevelű lóherét említő versről 1620-ból származik, azóta pedig több száz megjelent már.

Így, a négylevelű lóhere története azt mondhatjuk, hogy szerte a világon ismert, és talán egy olyan babonaként is említhetjük amiben mindenki szívesen is hisz.

Fenyer, Bodorka – Négylevelű lóhere?

Mivel egy olyan növényről van szó, amit mindenhol szívesen kerestek a gyerekek és a felnőttek egyaránt, többféle nevet is adtak neki az évek alatt. Békés megyében például bodorkának, amíg Somogyban fenyernek szólítják a növényt.

Érdemes viszont megjegyezni, hogy nemcsak kishazánkban bír ekkora népszerűséggel, hiszen Írországban szó szerint az ország jelképének nevezik.

Azt mondhatjuk tehát, hogy a játékokban, a művészetben és szinte mindenben megjelenik a négylevelű lóhere, ez pedig már évszázadok óta nem változik. Ráadásul egy olyan – egész világ által közkedvelt babonáról beszélhetünk általa, amely a Kr. előtti időkből maradt ránk, és ahogy telnek az évek sem veszít a népszerűségéből.

Szólj hozzá!