Mobil klíma kivezetés nélkül

Meglepően sok a rákeresés az interneten a fenti kifejezésre. És találatot is kínál bőven a Google a Mobilklíma kivezetés nélkül kulcsszóra. Mi több, léghűtő berendezéseket is kínálnak cégek és webáruházak Kivezetés nélküli mobil klíma megjelöléssel. Legyünk azonban óvatosak! Zárt rendszerben a hő nem vész el.

mobilklima működése kivezetés nélkül
A helyiséget tényleges hűtő mobil klímák nem működnek kivezetés nélkül

Tanácsadás mobil klíma vásárlásához. Csővel vagy anélkül?

Felsőbb iskolai osztályokban teszik fel fizikatanárok a csalafinta kérdést: ha éjszakára nyitva felejtitek a hűtőszekrény ajtaját egy zárt, hőszigetelt helyiségben, reggelre ott hidegebb vagy melegebb lesz? A laikus válasz: hidegebb, mivel a nyitott ajtajú hűtő egész éjszaka ontotta a hideget. Igen ám, csakhogy közben a gép hátulja meleget adott le (tapogassuk meg). És mivel a gép villanyáramot, azaz energiát vett fel, leadnia pedig kívülre nem volt mód (hőszigetelés), ezert a rendszer egészét tekintve hőtermelés történt. Reggelre melegebb lett a levegő. Ez a szakszerű, egyben helyes válasz. A magyarázatot a termodinamika első főtétele adja meg.

Ezzel tisztában kell lennünk, mielőtt döntünk, kivezetőcsöves vagy cső nélküli mobil klímaberendezést vásárolunk-e. Figyeljünk fel arra is, a webáruházak fotói túlnyomórészt úgy mutatják a termékeket, hogy a páraelvezető tömlő nem látszik. A felhasználónak gondot okozhat, hogy a gégecső kivezetését megoldja. Jobb ha erről csak fizetés után értesül, gondolhatja egy marketinges. De mégis csöves megoldás vásárlója jár jobban, mert tényleges légkondicionáló berendezéshez jut, míg a kivezetés nélküli mobilklíma voltaképp egy hideg-vizes ventilátor. Akire ráfú, az hűvöset érez, de a szobában egyre fülledtebb meleg lesz.

Gyakran ismételt kérdés: mi a mobilklíma?

Ha igazán egyszerű és olcsó megoldással szeretnénk megoldani 1-2 helység hűtését, és nem végleges megoldásban gondolkodunk, akkor ez a technológia a legmegfelelőbb. Bruttó 120.000-140.000 Ft-tól kaphatunk normális mobilklímát 1-2 év garanciával, távirányítóval, légszűrővel, időzítővel. Akár 8-10 fok enyhülés várhatunk el a mobil hűtőgéptől, egy nyáron egyébként 33 fokos tetőtéri manzárdlakásban 25 °Celsius alatt tartható a léghőmérséklet. A 26 fokos konditeremben kellemes edzéshez hozható a 18-20 °C.

A mobilhűtő egy álló doboz, ami általában görgőkön húzható. Az elején / tetején van a vezérlője, hátul meg a már említett gégecső. Ezt kell kivezetni valamilyen nyíláson keresztül a szabadba. A mobil klímáknak két fő hátrányuk van, először is zajosak. A másik, hogy a tömlőt nehéz jól kivezetni a lakásból: ha kifúrjuk a falat, akkor télen besüvít ott a hideg. Ebben segíthetnek a tömítések. Láttunk olyat is, hogy a lakók résnyire nyitották az az ablakot, és kidugták a kivezető csövet rajta.

A mobil klímaberendezések főbb előnyei

 • biztonságosak, a mobil hűtők működése stabil
 • ez a legmozgathatóbb, operatív hűtést nyújtó klímatípus
 • környezetbarát, káros-anyagot nem, csak vízpárát bocsát ki
 • léteznek nyári-téli hűtő-fűtő verziók (pl. teraszra)
 • nem kell rögzítésről gondoskodni, megáll a lábain / kerekein
 • sok típus páramentesítő funkcióval is rendelkezik
 • állítható: 1,5-3,6 kW-os teljesítményig variálhatunk
 • a nagyobb teljesítményűek ipari hűtésre is alkalmasak
 • nem kell klímás szakember a beszereléshez
 • kedvező ár/érték arány, hosszú üzemidő
 • az egy csöves verzió cseréli a szoba levegőjét
 • a két csöves verzió nem cserél levegőt, de hatékonyabb
 • akár napokon át bekapcsolva hagyható

A mozgatható léghűtő gép hátrányai

 • ez a legzajosabb klímafajta, a szobában keletkezik az összes zaj
 • a párás meleg levegő kivezetése nehezen oldható meg esztétikusan
 • a kondenzvíz elvezetés nincs megoldva rendesen (tartályba gyűjt)
 • egy ablakklímáénál rosszabb az energiahatékonysága
 • némelyik típusnak két kivezetőcsöve van, ami nehézkessé tesz
 • felszámolása ott marad a falban-ablakon a lyuk

Mobilklíma kivezetés nélkül?

Sokan keresnek ilyen gépet. Rossz hírünk:

nem létezik a helyiséget ténylegesen lehűtő mobil klíma kivezetés nélkül.

Zárt rendszerben hőelvezetés nélkül a fizika törvényei miatt  lehetetlen ilyen gépet készíteni. Ahogy örökmozgót sem. Ugyanazért. Energiamegmaradás – termodinamika.

Mobil klíma kivezetés nélkül
Működik-e kivezető cső nélkül?

Ettől még léteznek forgalmazók, amelyek büszkén árusítanak mobil klímát kivezetés nélkül.

Nem tanácsoljuk megvételre ezeket a terméket.

Lényegüket tekintve csak egy bonyolult és tetszetős ventilátorral leszünk gazdagabbak.

Ezek tartályos hűtők. A csinos gépekbe hideg vizet / jeget/ kell tölteni, de ettőlmég nem fognak hatékonyan hűteni. Webáruházak léghűtő berendezés néven forgalmazzák őket, de hosszabb távon nem hűtik ténylegesen a levegőt, csak hűs párát fúvatnak a légtérbe ideig-óráig. A kívülről hozott jeges víz párájának a befúvása egy ideig kellemes hőérzetet kelt, de egy idő után a levegő fülledt és meleg lesz, szellőztetni kell. Ez szerepel a használati utasításban.Viszont

 • a szellőztetés fizikai szerepe ugyanaz, mint a kivezető csőé.

Tehát ez a mobilhűtő sem kivezetés nélküli… Gégecső nincs, ablaknyitogatás van.

Ha állandóan hordjuk a készülékbe a jeget / hideg vizet és folyton szellőztetünk, azzal leginkább a saját mobilitásunkat biztosíthatjuk. Ez sem rossz technológia, a felhasználókat egészen biztosan kondicionálja.

“Mobil klíma kivezetés nélkül” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Szólj hozzá!