Termoplaszt gyártási technológia

Műanyaggyártás. Hőre lágyuló polimer anyagok

Nem feltétlenül kell a környezetszennyezésre gondolnunk, amikor a műanyaggyártásról esik szó. Bár a polimer anyagok valóban szennyezik a természetet, de például mérgező, maró anyagok biztonságos tárolására is szolgálnak, ezzel csökkenthető az ipari termelés károsító hatása a vegyiparban,gyógyszeriparban és más területeken.

Téma:

  • Műanyag termék készítése fröccsöntéssel és rotációs öntéssel
  • Hőre lágyuló műanyagok formázása: thermoplastic technologies

A modern műanyag-fröccsöntőgép működése

műanyag fröccsöntő gép
Elektronikus rendszer vezérelte fröccsöntőgép

A termoplaszt eljárások közül ki kell emelnünk a két legfontosabbat: extrúzió és fröccsöntés; ezekhez képest ritkábban hallunk a rotációs öntésről.

A műanyag tartályok gyártása során fröccsöntést vagy öntést alkalmaznak az iparban, hiszen az extrúzió során csak egy-kétdimenziós műanyag alkatrészek gyárthatók, ám szinte végtelen hosszúságban: lásd képünkön a színes műanyagcsöveket.

A fröccsöntés technológiával azonban szinte tetszőleges alakú tárgyakat gyárthatunk, nagy nyomású polimerömledék melegítésével és formába lövellésével. Itt meg kell jegyeznünk, hogy egyes feladatokra csak varratmentes ipari tartályokat alkalmazhatunk, melyeket viszont rotációs öntéssel készítenek. Bővebben:

A termoplaszt eljárások előnyei a gyártásnál

A nagy volumenű termoplasztikus műanyag-formázások típusainak a legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag hulladékmentesen biztosítják a termékek gyártását, ennek során a visszamard anyag újra feldolgozható.

A fröccsöntés és az extrúzió nagy mennyiségű műanyag eszköz gyártására alkalmas rövid időn belül. A rotációs öntési technológia számtalan előnye mellett azonban valamivel alacsonyabb a teljesítőképessége, ezért csak speciális tartályok hordók és eszközök gyártása esetén alkalmazzák.

A műanyag fröccsöntés működési elve

A fröccsöntés alapvető működési elve, hogy a felolvasztott műanyagot belefecskendezzük a termék öntősablonjába. A lágy műanyag felveszi a sablon formáját, amit kihűlés után megtart. A lágy műanyag alakítása rendkívüli pontosságot tesz lehetővé. A hőre lágyuló műanyagot nagy nyomással juttatják a bonyolult formájú sablonba, az pillanatok alatt felveszi alakját és azonnal hűthető is a termék. Bár a fröccsöntőgép működése szakaszos, rendkívül termelékeny, több nagy méretű tartály, hordó is elkészíthető rövid időn belül, azonban ezek űrmértéke behatárolt mégis behatárolt. IBC konténert például célszerűbb rotációs öntéssel.

Az elsősorban a hőre lágyuló polimerekre, tipikusan PE, PP, PS, PVC, PMMA, ABS, POM, PC, stb. anyagokra kidolgozott eljárás alkalmazható a hőre nem lágyuló polimerek feldolgozása terén is.

Mivel a műanyag fröccsöntése, befúvása nagy nyomással és kis keresztmetszeten keresztül történik, csak magas viszkozitású alapanyag alkalmazható, ebben a gyártási eljárásban.

termoplasz műanyag gyártási tecsnológiaKeress rá a Google-ban ezekre a kifejezésekre a további tájékozódáshoz: Thermoplaszt hőre lágyuló és formázott műanyaggyártás Magyarországon. A hőre lágyuló termoplaszt technológia. Műanyaggyártás segítségével készülnek az ipari tartályok, a fröccsöntés mellett a rotációs öntés technológiájának alkalmazásával. Néhány olyan téma, melyet érdemes megismerni: műanyag tartály ára, ipari kármentő tálca, előregyártott műanyag termékek a vegyiparban, gyártás ipari mennyiségben, műanyag ablak extrúziója, rotoformázás.

Szólj hozzá!