Az infra sötétsugárzók és kiegészítőik

Hasznos kiegészítők az infra sötétsugárzókhoz

Az alábbiakban hasznos információkat olvashatnak az infrasugárzók felhasználási területeiről és típusairól, valamint kiegészítőikről, amelyek segítik alkalmazásukat otthonunkban. Ingyenes tanácsadást fűtéstechnikai szakembertől kérhet.

Egy megfelelően nagy teljesítményű (2200-2500 watt) mikatermikus hősugárzó (MH) vagy IR (infra red) sötétsugárzó egy 20 négyzetméteres szobát 10-12 perc alatt bemelegít. Amikor a levegő hőmérséklete a szobában eléri a kívánt hőmérsékletet, a beépített hőszabályzó kikapcsolja a készüléket.

A sztenderd MH vagy infrasugárzó minimális felszereltsége, hogy szabályozóelemmel rendelkezik, de egyes funkcióik különböző kiegészítőkkel való bővítéssel érhetők el. Ilyen elemek lehetnek:

 • időrelés szabályzók;
 • különböző védőfunkciókat ellátó folyadékkristályos vagy LED-es kijelzők;
 • légnedvesítő, párologtató;
 • levegőionizátor stb.

Egyes készülékek olyan funkciókkal rendelkeznek, amelyek megakadályozzák, hogy a hőmérséklet az adott helyiségben nulla fok alá süllyedjen (p. ha elutaztunk síelni). Amennyiben egy fűtetlen szobában elhelyezett készülék esetén ezt az opciót választjuk, akkor a fűtőberendezés bekapcsol, amint a levegő hőmérséklete a beállított érték alá csökken.

Egyes melegítők IP-védettséggel (International Protection Marking, ami Nemzetközi Védettségjelölést jelent) rendelkeznek. Ezek védik az eszközt a nedvességtől, a portól stb.

A mikatermikus hősugárzók és sötétsugárzók típusai

A földre állítható (vagy kerekeken guruló) hősugárzók a következőképpen osztályozhatók:

 • egyoldali – csak az egyik oldal bocsát ki infravörös sugarakat;
 • kétoldali – a készülék mindkét oldala bocsát ki sugarakat;
 • henger alakú – körkörös sugárzás;
 • kandallót imitáló kerámiasugárzók stb

elektromos sötétsugárzókAz egyoldali infrapaneleket legtöbbször falra vagy mennyezetre szerelik. Elülső oldaluk sugároz, melegíti a falakat, bútorokat, emberi testeket, hátoldaluk és a fogadó fal között pedig átszellőző légrést hagynak.

A kétoldali fűtőpaneleket a padlóra állítják. Mindkét oldalon az infravörös sugarak a padló síkjában, vele párhuzamosan haladnak, miközben a levegő a padlózat mentén a legmelegebb. A padlótól felfelé, a mennyezet közelében a hőmérséklet fokozatosan csökken.

A henger alakú hősugárzókat általában a mennyezetre vagy a falra rögzítik. Az ilyen alakú készülékek körkörösen sugározzák az infrasugarakat.

Megkülönböztetünk továbbá felületi hőmérsékletük alapján három fő típust, a webáruházakban általában ezen címke alatt találjuk a termékeket

 • 80-110 °C – infrapanelek (főleg lakásokba ajánlott)
 • 300-600 °C  – sötétsugárzók (nagyobb termekbe, teraszra)
 • 900-1200 °C  – infrasugárzók – ezek látható fényt is adnak – csarnokokba, uszodába

A nagy teljesítményű, 300-600 fokon üzemelő infravörös sötétsugárzókat belső helyiségeken kívül külső terekben is gyakorta alkalmazzák. Alkalmasak például félig zárt vagy kültéri terasz, erkély, pergola vagy grillezőhely fűtésére. Hőhatásuk a szabad ég alatt azért érvényesül, mert a szilárd testfelületeket melegítik, nem a magasba szökő levegőt.

Kattintson a kép alatti linkre további információkért az infra sötétsugárzó berendezések és a mikatermikus hősugárzó infrapanelek felhasználási területeiről tájékozódva. Webshopok honlapjáról indulva ingyenes tanácsadás igényelhető a melegítőberendezések lakásban való telepítésére vonatkozóan.

Szólj hozzá!